Şeker Hastaları Burnu Kapalı Ayakkabı Giymeli!

Seker_Hastaligi

 

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yalçın Ünlü, şeker hastalarının ayak bakımının çok önemli olduğunu, bu kişilerin burnu kapalı ayakkabı giymelerini tavsiye etti.
Diyabetli hastaların ayak sorunlarından korunması için önerilerde bulunan Acıbadem Kayseri Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yalçın Ünlü, diyabetten en sık etkilenen organların ayaklar olduğunu ifade etti. Şeker, kontrol altında tutulmazsa yıllar içinde sinir uçlarında tahribata yol açtığını belirten Ünlü, diyabetik noropati olarak adlandırılan bu durumda, ayaklarda uyuşma, karıncalanma, yanma, üşüme, diken batmaları, ağrılar ve sonunda his kaybı ortaya çıktığını söyledi.
Diyabetli hastaların ayak sorunlarından korunması için önerilerde bulunan Dr. Yalçın Ünlü, şunları söyledi: “Günlük hayatta çok dikkat edilmeyen ayakkabı seçimi, diyabetik ayak oluşumunda ve yaranın kötüleşmesinde çok önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle şeker hastaları için ayakkabı seçimi çok önemlidir. Sivri burunlu, sert tabanlı, dar ayakkabılar kullanılmamalıdır. Ayakkabılar, yumuşak deriden ve burnu kapalı olmalı, mutlaka yumuşak bir tabanlık içermelidir. Diyabetli hastalar her akşam ayaklarını iyice muayene etmeli, en ufak bir renk değişikliği veya yaralanmanın varlığında hemen bir hekime başvurmalıdır. Muayene sırasında tabanların rahat görülebilmesi için gerekirse bir ayna kullanılmalıdır.”
Ayakların, ılık su ve sabun ile yıkanması gerektiğini, iyice kurulanıp pamuklu çorap giyilmesi gerektiğini söyleyen Uzman Dr. Yalçın Ünlü, şu bilgileri verdi: “Ayağın yıkandığı suyun sıcaklığı bir termometre ya da dirsek yardımıyla kontrol edilmelidir. Diyabetli ayak sıcağı hissetmediği için kolayca yanabilir. Ayaklar yıkandıktan sonra yumuşak bir havlu yardımıyla iyice kurulanmalı ve parmak araları hariç tutularak kremlenmelidir. Parmak aralarına krem sürülmemelidir. Evde çıplak ayakla dolaşılmamalı, pamuklu bir çorap ve burnu kapalı terlik kullanılmalıdır. Tırnaklar kesilirken çok dikkat edilmeli, parmaklar yaralanmamalıdır. Tırnaklar düz kesilmeli, makasın ucu sivri olmamalı, pedikür yaptırılmamalıdır. Tırnak batmalarının tedavisi kesinlikle bu konuda uzman bir cerrah tarafından sürdürülmelidir.”
“NASIRLAR RİSK ANLAMINA GELİR”
Uzman Dr. Yalçın Ünlü, diyabetlinin ayağındaki nasırlar, yara riski anlamına geldiğini aktararak, “Eğer nasır varsa, bıçak, jilet, makas gibi kesici aletlerle temizlenmeye çalışılmamalı ve nasır ilacı kullanılmamalıdır. Nasır tedavisinin, diyabetik ayak polikliniklerinde ve özel cihazlar kullanılarak yapılması gereklidir. Bu yöntemlerle, nasırları düzenli olarak temizlenen ayaklarda, yara oluşma riski yüzde 50 oranında azalmaktadır. Ayakkabı seçimi çok önemlidir. Sivri burunlu, sert tabanlı, dar ayakkabılar kullanılmamalıdır. Ayakkabılar, yumuşak deriden ve burnu kapalı olmalı, mutlaka yumuşak bir tabanlık içermelidir.” diye konuştu.

 

Leave a Reply